Notă (6)

În Aventurile Dialecticii, Merleau-Ponty va desprinde din filosofia lui Marx înțelesul conștiinței ca

« loc în care totul este fals și totul este adevărat, unde falsul este adevărat în calitate de fals și adevărul fals în calitate de adevăr ».

Această interpretare a conștiinței pare să ne spună un lucru decisiv pentru modul nostru (ca ființe conștiente) de a fi (într-o lume istorică, contingentă și în devenire) și anume că: falsul este în mod adevărat fals, iar adevărul este în mod fals adevărat.

Cu alte cuvinte, riscăm să ne falsificăm (conștiința și ființa) de îndată ce vom recunoaște adevărul ca adevăr, adică dacă vom recunoaște ceva ca fiind adevărat în sine, adevărat în mod absolut.

Cu adevărat, adevărul nu ar rezulta decît din recunoașterea falsului ca fals. Deci adevărul nu ar fi un ceva de recunoscut ca adevărat, ci modul în care recunoaștem ceva ca fiind ne-adevărat.

Prin urmare, situarea și devenirea istorică a conștiinșei umane nu s-ar realiza prin instituirea unui adevăr, ci prin destituirea a ceea ce este fals.

Anunțuri

Un gând despre „Notă (6)

  1. Ar trebui mers mai adanc in text. Dar s-ar putea spune ca aici e vorba, pur si simplu, de imposibilitatea distinctiei intre adevar si fals (deci nu e vorba de o teorie a adevarului prin negatie: adevar prin destituirea falsului; obiectia mea este: ce este fals? pai din text reiese ca nu se stie: pentru ca, pur si simplu, falsul are chipul adevarului; deci ce destitui? un fals sau un adevar?)

    Mai degraba asta: in „spatiul” constiintei nu avem criterii pentru a distinge adevarul de fals: pentru ca totul este fals si totul este adevarat. Daca, intr-adevar, totul este fals si totul adevarat, atunci cum se mai poate vorbi (indeobste) despre modalitatile de a analiza adevarul (si desigur falsul)?

    Probabil ca e vorba, in vana marxista, de problema manipularii constiintei: nu se mai stie unde e adevarul si unde e falsul (pentru ca totul e adevar si totul e fals). Daca, intr-adevar, asa este, atunci calea spre manipulare e deschisa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s